Naše školské Kocúrkovo

29. marca 2014, olimata, Nezaradené

Naše školské Kocúrkovo

Keby nešlo o vážne veci, možno by bolo celkom zábavné sledovať, koľko paradoxných rozhodnutí sa vnáša do rozhodovania o slovenskom školstve. Napríklad.

Kto sa čo len trošku zaujíma o naše vysoké školstvo, vie, že vysokých škôl máme veľa, peňazí pre ne tak-tak, absolventov niektorých študijných programov je viac, ako ich možno zamestnať. Preto je samozrejmá snaha kompetentných niektoré vysoké školy alebo fakulty zlúčiť, či zrušiť, prijímanie na niektoré študijné programy obmedziť. Ale …

V polovici marca rokoval minister Čaplovič s nemeckou skupinou vedenou priemyselníkom Oetkerom aj o rozvoji nášho vysokého školstva. Oetker prejavil úmysel založiť na strednom Slovensku vysokú školu so zameraním na aplikované vedy v oblasti techniky a obchodu. (A. Oetker je vnuk zakladateľa rodinného impéria na Slovensku známeho pudingami a práškami do pečiva.) Minister Čaplovič jeho úmysel s radosťou privítal.

Som si istý, že nejestvuje žiaden(!) taký technický alebo obchodnícky študijný program so zameraním na vedy v oblasti techniky a obchodu, ktorý by nám nemeckí podnikatelia vo vzdelávaní mohli ponúknuť preto, že by na jeho „prevádzkovanie“ nemala všetky predpoklady aspoň jedna z jestvujúcich slovenských univerzít. Nová vysoká škola by mala byť podľa všetkého v Banskej Bystrici. Teda v meste, v ktorom nemá technické vysoké školstvo žiadne akademické ani priemyselné zázemie. Koľko má toto mesto závodov, s ktorými by škola mohla zmysluplne spolupracovať, ťažko povedať. Nakoniec: nie je podstatné, či takáto nová škola by bola v Banskej Bystrici alebo inde. Podstatné je to, že takáto nová súkromná vysoká škola pre Slovensko nie je potrebná. Ani v Banskej Bystrici, ani inde.

V Banskej Bystrici už dnes pôsobí Bankovní institut – zahraničná súkromná vysoká škola s nemeckými koreňmi, napriek tomu, že bystrická univerzita má ekonomickú fakultu so študijnými odbormi zameranými na financie, bankovníctvo a investovanie. Jeden z nich možno dokonca študovať aj v anglickom jazyku. Na webovej stránke BI je zvýraznený text – Štúdium u nás ťa pripraví na prácu v Nemecku. Len školné za bakalárske štúdium je 5 122 eur. K tomu, pre súdneho čitateľa, nemám čo dodať.

Okrem iného má Oetker v pláne vytvoriť centrá, ktoré študentom pomôžu vybrať si študijné odbory, ktoré sú perspektívne. Takže naše profesijné poradenstvo je už na tom tak zle, že nám iní musia urobiť jasno v tom, čo je u nás perspektívne študovať?

Neviem, či minister už stihol, tak ako to s hrdosťou proklamoval, naplniť svoj zámer, že v najbližšom období podpíše memorandum a podnikne kroky, aby naši nemeckí priatelia mohli pôsobiť na Slovensku a zefektívniť naše školstvo. Ak tak neurobil a ani neurobí, vzdelávacie potreby Slovenska tým určite nepoškodí. Naopak.

15. 03.2014