Založ si blog

Naše školské Kocúrkovo

Naše školské Kocúrkovo

Keby nešlo o vážne veci, možno by bolo celkom zábavné sledovať, koľko paradoxných rozhodnutí sa vnáša do rozhodovania o slovenskom školstve. Napríklad.

Kto sa čo len trošku zaujíma o naše vysoké školstvo, vie, že vysokých škôl máme veľa, peňazí pre ne tak-tak, absolventov niektorých študijných programov je viac, ako ich možno zamestnať. Preto je samozrejmá snaha kompetentných niektoré vysoké školy alebo fakulty zlúčiť, či zrušiť, prijímanie na niektoré študijné programy obmedziť. Ale …

V polovici marca rokoval minister Čaplovič s nemeckou skupinou vedenou priemyselníkom Oetkerom aj o rozvoji nášho vysokého školstva. Oetker prejavil úmysel založiť na strednom Slovensku vysokú školu so zameraním na aplikované vedy v oblasti techniky a obchodu. (A. Oetker je vnuk zakladateľa rodinného impéria na Slovensku známeho pudingami a práškami do pečiva.) Minister Čaplovič jeho úmysel s radosťou privítal.

Som si istý, že nejestvuje žiaden(!) taký technický alebo obchodnícky študijný program so zameraním na vedy v oblasti techniky a obchodu, ktorý by nám nemeckí podnikatelia vo vzdelávaní mohli ponúknuť preto, že by na jeho „prevádzkovanie“ nemala všetky predpoklady aspoň jedna z jestvujúcich slovenských univerzít. Nová vysoká škola by mala byť podľa všetkého v Banskej Bystrici. Teda v meste, v ktorom nemá technické vysoké školstvo žiadne akademické ani priemyselné zázemie. Koľko má toto mesto závodov, s ktorými by škola mohla zmysluplne spolupracovať, ťažko povedať. Nakoniec: nie je podstatné, či takáto nová škola by bola v Banskej Bystrici alebo inde. Podstatné je to, že takáto nová súkromná vysoká škola pre Slovensko nie je potrebná. Ani v Banskej Bystrici, ani inde.

V Banskej Bystrici už dnes pôsobí Bankovní institut – zahraničná súkromná vysoká škola s nemeckými koreňmi, napriek tomu, že bystrická univerzita má ekonomickú fakultu so študijnými odbormi zameranými na financie, bankovníctvo a investovanie. Jeden z nich možno dokonca študovať aj v anglickom jazyku. Na webovej stránke BI je zvýraznený text – Štúdium u nás ťa pripraví na prácu v Nemecku. Len školné za bakalárske štúdium je 5 122 eur. K tomu, pre súdneho čitateľa, nemám čo dodať.

Okrem iného má Oetker v pláne vytvoriť centrá, ktoré študentom pomôžu vybrať si študijné odbory, ktoré sú perspektívne. Takže naše profesijné poradenstvo je už na tom tak zle, že nám iní musia urobiť jasno v tom, čo je u nás perspektívne študovať?

Neviem, či minister už stihol, tak ako to s hrdosťou proklamoval, naplniť svoj zámer, že v najbližšom období podpíše memorandum a podnikne kroky, aby naši nemeckí priatelia mohli pôsobiť na Slovensku a zefektívniť naše školstvo. Ak tak neurobil a ani neurobí, vzdelávacie potreby Slovenska tým určite nepoškodí. Naopak.

15. 03.2014

Einsteinovo vysvedčenie

13.04.2014

Fyzici nedávno oznámili, že objavili gravitačné vlny. Znovu tým potvrdili Einsteinovu všeobecnú teóriu relativity. Hoci len málokto medzi nefyzikmi je schopný porozumieť aspoň základom tejto teórie, rešpekt k tomuto géniovi je namieste. Rešpekt ku géniovi, ktorého ľudstvo len-len že nestratilo. Nechýbalo mnoho a Albert Einstein by nedokončil ani gymnázium v Mníchove, [...]

Apríl v škole

26.03.2014

ZO SPRAVODAJSTVA V ČASOPISE ŠKOLSKÝ ŽIVOT ü Oznamujeme, že obchodné združenie we.love.school začalo výhodne predávať vkusne vyzdobenej placky s textom Chceš schudnúť? Staň sa učiteľom! ü Od budúceho školského roku bude na všetkých stredných a vysokých školách zavedené diferencované školné. Učiteľ do 40 rokov bude mesačne platiť 300 eur, učiteľ nad 40 rokov [...]

PISA 2012 AKO ZRKADLO ŠTÁTNEHO ŠKOLSTVA V USA

26.03.2014

V Spojených štátoch majú celonárodnú kampaň, ktorá horlí za kvalitné štátom financované vzdelávanie. Podiel na nej majú učitelia, rodičia i zástupcovia miestnych komunít. Kritici štátneho školstva tvrdia, že ho treba privatizovať, dávať mu povzbudenia, testovať, obmedziť vplyv odborov, znižovať počet škôl a prepúšťať učiteľov. Americká federácia [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6732x
Priemerná čítanosť článkov: 1683x

Autor blogu

Kategórie