Založ si blog

PISA 2012 AKO ZRKADLO ŠTÁTNEHO ŠKOLSTVA V USA

V Spojených štátoch majú celonárodnú kampaň, ktorá horlí za kvalitné štátom financované vzdelávanie. Podiel na nej majú učitelia, rodičia i zástupcovia miestnych komunít. Kritici štátneho školstva tvrdia, že ho treba privatizovať, dávať mu povzbudenia, testovať, obmedziť vplyv odborov, znižovať počet škôl a prepúšťať učiteľov. Americká federácia učiteľov1) na výčitky odpovedá v súvislosti s prezentáciou výsledkov Spojených štátov v šetrení PISA 2012, vyvracia päť hlavných mýtov o americkom školstve a navrhuje riešenia, ktoré sa opierajú o skúsenosti štátov s najlepšími výsledkami. Učiteľská federácia argumentuje vecne a prezentuje aj svoj návrh ciest k zlepšeniu.

Pre pedagogickú obec na Slovensku by mohol byť inšpiratívny a príťažlivý spôsob komunikácie odborníkov s verejnosťou prostredníctvom virálneho videa2). Niektoré oznámenia sú na hranici prílišného zjednodušenia, ale ak by slovenskí učitelia prezentovali svoje názory takto vecne a zrozumiteľne, majú šancu vtiahnuť do debaty aj širšiu verejnosť.

PISA 2012 a mýty o americkom štátnom školstve

Mýtus 1: Výsledky amerických žiakov sa zhoršujú

V skutočnosti sa výsledky stabilne pohybujú okolo priemeru OECD. Na zlepšenie treba kompenzovať socioekonomickú nerovnosť žiakov. Finančná nedostatočnosť (chudoba) negatívne vplýva na školské výsledky.

Mýtus 2: Do školstva už ide príliš mnoho peňazí

Výdaje zo štátneho rozpočtu na školstvo sú v USA pomerne vysoké, veľká časť však pripadá na elitné univerzity. Prioritou by malo byť zaistenie kvalitných učebných materiálov aj pre deti z chudobných rodín a ponuka kvalitných predškolských ustanovizní.

Mýtus 3: Učitelia majú vysoké platy a krátky pracovný čas

Učitelia na amerických základných školách trávia vyučovaním najviac času zo všetkých štátov zúčastnených na prieskume PISA 2012. Ich platy sú ale hlboko pod priemerom. V štátoch s najlepšími výsledkami využívajú učitelia pracovný čas aj na vzájomnú spoluprácu, hodnotenie práce a komunikáciu s rodičmi.

Mýtus 4: V iných štátoch sú kvalitnejší učitelia

Toto tvrdenie OECD je nepodložené. Štáty s najlepšími výsledkami zaisťujú učiteľom kvalitnú odbornú prípravu a podporu v priebehu celej ich profesijnej dráhy.

Mýtus 5: Učiteľské odbory stoja v ceste snahám o zlepšenie

V štátoch OECD s najlepšími výsledkami sú zároveň najsilnejšie učiteľské odbory. OECD odporúča s odbormi spolupracovať a zbytočne z nich nerobiť zloducha.

Federácia učiteľov navrhuje

  • sústrediť sa na kvalitu vzdelávania všetkých detí vo veku tri až desať rokov,
  • usilovať sa o rovnomernejšie financovanie,
  • v pracovnom čase učiteľov počítať aj s prípravou na vyučovanie a vzájomnú spoluprácou učiteľov,
  • dôkladne prepracovať štátny vzdelávací program,
  • používať len testy, ktoré slúžia potrebám žiakov,
  • podporovať partnerskú spoluprácu škôl, učiteľských odborov a miestnych komunít.

 

1) American Federation of Teachers je profesijná organizácia, ktorej poslaním je presadzovať spravodlivý prístup, demokraciu a kvalitné vzdelávaní v štátnych školách.

2) Virálny marketing je marketingová metóda, ktorá na propagáciu výrobku či posilnenie povedomia značky, využíva to, že ľudia majú tendenciu informovať svojich známych o výrobkoch, službách či informáciách, ktoré sami považujú za hodné pozornosti.

18. 03. 2014

 

Einsteinovo vysvedčenie

13.04.2014

Fyzici nedávno oznámili, že objavili gravitačné vlny. Znovu tým potvrdili Einsteinovu všeobecnú teóriu relativity. Hoci len málokto medzi nefyzikmi je schopný porozumieť aspoň základom tejto teórie, rešpekt k tomuto géniovi je namieste. Rešpekt ku géniovi, ktorého ľudstvo len-len že nestratilo. Nechýbalo mnoho a Albert Einstein by nedokončil ani gymnázium v Mníchove, [...]

Naše školské Kocúrkovo

29.03.2014

Naše školské Kocúrkovo Keby nešlo o vážne veci, možno by bolo celkom zábavné sledovať, koľko paradoxných rozhodnutí sa vnáša do rozhodovania o slovenskom školstve. Napríklad. Kto sa čo len trošku zaujíma o naše vysoké školstvo, vie, že vysokých škôl máme veľa, peňazí pre ne tak-tak, absolventov niektorých študijných programov je viac, ako ich možno [...]

Apríl v škole

26.03.2014

ZO SPRAVODAJSTVA V ČASOPISE ŠKOLSKÝ ŽIVOT ü Oznamujeme, že obchodné združenie we.love.school začalo výhodne predávať vkusne vyzdobenej placky s textom Chceš schudnúť? Staň sa učiteľom! ü Od budúceho školského roku bude na všetkých stredných a vysokých školách zavedené diferencované školné. Učiteľ do 40 rokov bude mesačne platiť 300 eur, učiteľ nad 40 rokov [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6722x
Priemerná čítanosť článkov: 1681x

Autor blogu

Kategórie