Založ si blog

Apríl v škole

ZO SPRAVODAJSTVA V ČASOPISE

ŠKOLSKÝ ŽIVOT

ü Oznamujeme, že obchodné združenie we.love.school začalo výhodne predávať vkusne vyzdobenej placky s textom Chceš schudnúť? Staň sa učiteľom!

ü Od budúceho školského roku bude na všetkých stredných a vysokých školách zavedené diferencované školné. Učiteľ do 40 rokov bude mesačne platiť 300 eur, učiteľ nad 40 rokov 200 eur, dôchodca len 199 eur.

ü Pripomíname našim čitateľom smernicu z 30. mája 2003, podľa ktorej majú učitelia základnej a strednej školy chodiť na vyučovanie vyzbrojení nielen odbornými a pedagogickými poznatkami, ale aj vyzbrojení.

ü Podarilo sa nám zistiť, že učitelia všetkých typov a stupňov škôl budú podľa nového zákona 12/345 Zb. poberať trinásty a štrnásty plat. Trinásty sa bude vyplácať v januári, štrnásty vo februári. V marci začne nový cyklus.

 

NÁVRH ÚLOH,

ktorými by sa dalo v Testovaní žiakov v 9. ročníku zistiť,

ako dokážu využiť svoje vedomosti z matematiky

na riešenie úloh zo života v slovenskej realite.

1.

Siedmak Ferko predáva v škole drogy. Na jednom jointe má zisk 90 centov, na jednej dávke perníku 3 eurá a na jednej dávke heroínu 7 eúr. V škole je 425 žiakov, z nich 215 fajčí trávu, 99 užíva pervitín a zvyšok heroín. Pretože marihuana nie je návyková, huliči si kupujú dva jointy denne a feťáci jednu dávku denne. Aký čistý zisk Ferko dosahuje, ak 10 % zo zisku odvádza škole ako sponzorský dar?

2.

Ďuri a Erža majú malého Deža. Zo školy im prišiel list, že musia svojho syna pravidelne umývať a zbavovať vší, inak pôjde do decáku.

Predpokladá sa, že rodina spotrebuje za mesiac na Deža jedno mydlo za 50 centov a jeden odvšivovací šampón za 1,70 eur. Prevedením Deža do štátnej starostlivosti by rodina stratila detský prídavok vo výške 21 eúr mesačne. Ale rodičia o ďalšie prídavky neprídu, pretože majú ešte Kolomana, Feriho, Ivonu a malú Aranku. Vyplatí sa Ďurimu a Erže umývať Deža, alebo je výhodnejšie urobiť si ďalšie decko?

3.

Pán Karcsi čaká pred diskotékovým klubom v aute. Má so sebou CZ 75 Semicompact 9 mm a samopal UZI 9 mm so zásobníkom na 32 nábojov.

Navrhni optimálnu taktiku útoku na klub, kde sa práve nachádzajú štyria ozbrojení ochrankári, sedem ozbrojených mafiánov a 75 neozbrojených návštevníkov, z ktorých je 40 sfetovaných a 35 opitých. Cieľom misie je zlikvidovať mladíka, ktorý priviedol do iného stavu dcéru pána Karcsiho. Pán Karcsi toho mladíka nepozná a ani dcéra si ho už nepamätá. Akcia musí prebehnúť do 30 minút, kým prídu policajti nasadiť jeho zle zaparkovanému autu papuču.

4.

Dvaja ukrajinskí kopáči by jamu vykopali za 12 dní. Koľko fliaš piva sa stratí v blízkej samoobsluhe, ak namiesto nich budú jamu kopať traja rovnako dobre pracujúci Rómovia s týždennou spotrebou 70 litrov piva?

 

1. apríla 2014

Einsteinovo vysvedčenie

13.04.2014

Fyzici nedávno oznámili, že objavili gravitačné vlny. Znovu tým potvrdili Einsteinovu všeobecnú teóriu relativity. Hoci len málokto medzi nefyzikmi je schopný porozumieť aspoň základom tejto teórie, rešpekt k tomuto géniovi je namieste. Rešpekt ku géniovi, ktorého ľudstvo len-len že nestratilo. Nechýbalo mnoho a Albert Einstein by nedokončil ani gymnázium v Mníchove, [...]

Naše školské Kocúrkovo

29.03.2014

Naše školské Kocúrkovo Keby nešlo o vážne veci, možno by bolo celkom zábavné sledovať, koľko paradoxných rozhodnutí sa vnáša do rozhodovania o slovenskom školstve. Napríklad. Kto sa čo len trošku zaujíma o naše vysoké školstvo, vie, že vysokých škôl máme veľa, peňazí pre ne tak-tak, absolventov niektorých študijných programov je viac, ako ich možno [...]

PISA 2012 AKO ZRKADLO ŠTÁTNEHO ŠKOLSTVA V USA

26.03.2014

V Spojených štátoch majú celonárodnú kampaň, ktorá horlí za kvalitné štátom financované vzdelávanie. Podiel na nej majú učitelia, rodičia i zástupcovia miestnych komunít. Kritici štátneho školstva tvrdia, že ho treba privatizovať, dávať mu povzbudenia, testovať, obmedziť vplyv odborov, znižovať počet škôl a prepúšťať učiteľov. Americká federácia [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6733x
Priemerná čítanosť článkov: 1683x

Autor blogu

Kategórie